Strata libida v menopauze

Počas menopauzy môže dôjsť k zmenám v hormonálnom systéme ženy, čo môže ovplyvniť aj sexuálnu túžbu (libido). Nízke libido môže byť spôsobené niekoľkými faktormi, a to ako fyzickými, tak aj psychologickými. Niektoré z možných príčin straty libida v priebehu menopauzy zahŕňajú:

  1. Zníženie hladiny estrogénov: Menopauza prináša zníženie hladiny estrogénov v tele, čo môže ovplyvniť vaginálnu suchosť a zníženie citlivosti.
  2. Zmeny v štruktúre genitálií: Znížená pružnosť a hydratácia vagíny môžu viesť
    k nepríjemnému pohlavnému styku, čo môže ovplyvniť sexuálnu túžbu.
  3. Únava a stres: Fyzická únava a stres spojený s prechodom do menopauzy môžu mať vplyv na celkový životný štýl  a tým aj na sexuálnu túžbu.
  4. Psychologické faktory: Strata libida môže byť spojená aj s psychologickými faktormi, ako sú zmeny v tele, obavy ohľadom starnutia, nízka sebaúcta alebo depresia.
Žena v menopauze sedí na posteli a vyzerá smutne, pretože v partnerskom vzťahu riešia otázku straty libida.

Pre zlepšenie libida počas menopauzy môžu byť užitočné nasledujúce kroky:

  1. Komunikácia s partnerom: Otvorená komunikácia s partnerom o zmenách vo vašom sexuálnom živote môže byť kľúčová.
  2. Konverzácia s lekárom: Konzultácia s lekárom môže pomôcť identifikovať a riešiť možné fyzické faktory ovplyvňujúce libido.
  3. Zmeny životného štýlu: Zdravý životný štýl, vrátane pravidelnej fyzickej aktivity, vyváženej stravy a dostatočného odpočinku, môže podporiť celkovú pohodu.
  4. Pomoc od sexuológa alebo terapeuta: Niekedy môže byť užitočné vyhľadať pomoc odborníka, ako je sexuológ alebo terapeut, ktorý vám môže poskytnúť podporu a stratégie na zlepšenie sexuálneho života.

Pamätajte, že je dôležité konzultovať s lekárom, ak máte obavy o svoje zdravie , alebo ak sa problémy s libidom stávajú dlhodobými a náročnými. Lekár vám môže poskytnúť personalizované rady a riešenia na základe vašich individuálnych potrieb a zdravotného stavu.

Staršia žena v menopauze sa opiera o rukami o gauč a pozerá sa dopredu s úsmevom na perách, pretože ju netrápi strata libida a iné príznaky menopauzy.