Ako sa stravovať počas menopauzy?

Hormonálne zmeny v menopauze ženu samy o sebe nesmierne fyzicky stresujú. Zdravou a rozmanitou stravou pomôžete zaistiť vášmu telu všetko, čo potrebuje, a zvýšiť jeho schopnosť odolávať symptómom tohto náročného obdobia. Stačí do svojho jedálnička zaradiť konkrétne potraviny, ktoré s vašim telom urobia zázraky. Čím skôr tieto zmeny urobíte, tým ľahší pre vás priebeh menopauzy bude.

Niektoré príznaky menopauzy, ako sú návaly tepla, nadúvanie či suchá koža, môžu byť „iba“ nepríjemné. Ďalšie zmeny súvisiace s menopauzou však často vedú k dlhodobým zdravotným problémom žien. Úbytok kostnej hmoty či vysoký cholesterol môžu byť v budúcnosti príčinou osteoporózy alebo nebezpečného kardiovaskulárneho ochorenia.

Ochrana kostí aj svalov

Menopauza je obdobie, v ktorom sa starostlivosť o zdravie kostí stáva najvyššou prioritou. Pri prechode sa zvyšuje riziko vyššej náchylnosti k zlomeninám, pretože zníženie hladiny estrogénu v skutočnosti urýchľuje úbytok kostnej hmoty. Práve preto je osteoporóza u žien počas a po menopauze častejšia a jedálniček by tak mal zahŕňať dostatok potravín s obsahom vápnika.

Vysoký obsah vápnika nájdete predovšetkým v mliečnych výrobkoch, ako je jogurt a syr. Rovnako tak ho môžete doplniť aj z fíg, špenátu či mandlí. Aby sa vápnik do vášho tela náležite absorboval, mali by ste prijímať aj vyššie množstvo vitamínu D, ktoré nájdete v tučných rybách, ako sú sardinky či losos. Americká štúdia navyše zistila, že kombinácia vápnika a vitamínu D znižuje riziko skorej menopauzy, ktorá by vás mohla postihnúť už pred 45 rokmi.

Prevencia srdcových ochorení a rakoviny

Riziko kardiovaskulárneho ochorenia sa po menopauze zvyšuje aj kvôli poklesu ochranných účinkov estrogénu. U žien, ktorým sa menopauza začína po 55 rokoch, sa zvyšuje riziko rakoviny prsníka, maternice a vaječníkov. Štúdia z Harvardskej univerzity, vykonávaná po dobu 12 rokov, zistila, že strava v stredomorskom štýle je spojená až s o 25 % nižším rizikom kardiovaskulárnych príhod (vrátane srdcového infarktu a mŕtvice).

Chrániť sa môžete predovšetkým stravou bohatou na zeleninu a ovocie, rastlinné bielkoviny nachádzajúce sa najmä v strukovinách, celozrnné výrobky, morské plody či zdravé tuky z orechov, semien alebo napríklad avokáda. Mliečne výrobky je lepšie konzumovať nízkotučné. Neodporúča sa vysoký príjem cukru, soli a priemyselne spracovaných produktov, ako sú najrôznejšie mrazené polotovary, instantné jedlá či sladené nápoje. Nižší by mal byť aj príjem alkoholu.

Zázračné bylinky

Mnoho žien sa v snahe vyriešiť svoje problémy obracia na bylinné doplnky obsahujúce ploštičník hroznatý, ľubovník bodkovaný alebo ďatelinu lúčnu. Bylinné terapie účinne zaberajú predovšetkým na nepríjemné prejavy menopauzy, nie na závažnejšie ochorenie. Môžete ich vyskúšať na zmiernenie návalov tepla a nočné potenie, problémy s pamäťou a sústredením, stres a únavu alebo bolesť svalov. Vždy sa však starostlivo informujte o ich vzájomnom pôsobení a pre istotu svoju liečbu preberte aj s lekárom.

Voda je základ

Zníženie hladiny estrogénu spôsobuje u žien v menopauze tiež častejší pocit smädu. Na účinné ovládnutie nežiaducich prejavov klimaktéria sa odporúča vypiť 8-12 pohárov čistej pitnej vody denne. Okrem zmiernenia nepríjemných návalov tepla sa vám podarí znížiť aj nadúvanie, ktoré môže pri hormonálnych zmenách nastať. Dodržiavanie pitného režimu tiež pomáha predchádzať priberaniu na váhe, takže pokiaľ sa zatiaľ bez výsledku snažíte schudnúť, môžete sa zamerať na zrýchlenie svojho metabolizmu pravidelným pitím.