Menopauza a depresia. Ako zistiť, či ňou tiež trpíte?

V priebehu menopauzy sa môžete cítiť podráždená, smutná, nahnevaná alebo nepokojná. Pravdepodobne ste už počuli, že zmeny nálady sú s menopauzou úzko späté. Možno sa však pýtate, či sú vaše príznaky normálne alebo trpíte nebezpečnou klinickou depresiou, ktorá v prechode postihne až 40 % žien. Zistite, aký je medzi nimi rozdiel!

Zatiaľ čo väčšina žien prechádza klimaktériom s obyčajnými výkyvmi nálad, zvyšných niekoľko prežíva depresiu ako opakovanie z predchádzajúcich rokov alebo úplne prvýkrát v živote. Duševné problémy ovplyvňujú ako vzťahy, tak aj pracovný výkon a celkovú kvalitu vášho života.

Denníček menopauzy

Prvým krokom k rozlíšeniu klasických prejavov menopauzy od depresie je venovať pozornosť svojej nálade. Pokiaľ si vy, alebo vaši blízki, všimnete častejšie výkyvy, apatickosť alebo pesimizmu, než je u vás obvyklé, všetko si poznamenajte do denníka. Sledujte nielen svoju náladu, ale aj úroveň aktivity, dôležité životné udalosti a ďalšie symptómy menopauzy, a to po dobu aspoň troch až štyroch mesiacov. Užitočnou môže byť aj návšteva profesionála, ktorý nezaujato posúdi váš psychický stav.

Porozumenie depresii

Klinická depresia je závažný stav charakterizovaný intenzívnym smútkom alebo zúfalstvom, ktorý trvá dlhšie ako dva týždne a ktorý zasahuje do vášho každodenného života. Symptómy sa navyše do vášho života môžu plížiť po dlhú dobu a nepozorovane, než si vôbec uvedomíte, ako veľmi ukrajujú z vašej spokojnosti.

Existuje mnoho dôvodov, prečo ženy po štyridsiatke trpia depresiou. Určitú úlohu zohráva genetika, sú však aj faktory situačné a psychologické. Za vznikom depresie môžu stáť aj hormonálne zmeny, kedy pri znížení hladiny estrogénu a progesterónu dochádza k narušeniu hladiny neurotransmiterov, ako je serotonín. Ten ovplyvňuje predovšetkým vašu náladu, spánok aj chuť do jedla.

Za situačný faktor môžeme považovať neočakávané zmeny vo vzťahoch. V spomínanom veku často dochádza k strate rodičov či určitému odlúčeniu od detí, ktoré opúšťajú domov. Depresiu v tomto veku nahráva aj rozvod či vážna alebo dlhotrvajúca choroba. Práve niektoré zdravotné neduhy pravdepodobnosť duševných problémov ešte násobia. Pokiaľ trpíte srdcovými ochoreniami, dysfunkciou štítnej žľazy, poruchami spánku, sezónnou afektívnou poruchou alebo ste v minulosti prekonali poranenia hlavy, môžete byť k závažnej depresii náchylnejší.

Životný štýl

Aj to, akým spôsobom žijete, sa samozrejme odrazí na vašom psychickom stave. Veľkým nepriateľom pre vašu zdravú myseľ sú drogy a alkohol, ktoré môžu mať depresívne účinky. Pokiaľ tieto látky pravidelne užívate, môžu sa vzájomne prelínať s hormonálnou aktivitou a tým mať aj vedľajší vplyv na symptómy depresie. Alkohol zároveň zhoršuje návaly tepla či nočné potenie a pridá problémy so spánkom do zoznamu nepríjemných vecí, s ktorými sa budete musieť vyrovnať. Aj keď je lákavé zmierniť svoju emocionálnu bolesť pohárom vína alebo liekom, v skutočnosti si môžete len uškodiť, a naviac potom len ťažko zistíte, či skutočne trpíte klinickou depresiou.

Vek a depresia

Štúdie sledujúce ženy rôznych vekových kategórií v menopauze ukázali, že vyšší vek vstupu do klimaktéria s dlhším reprodukčným obdobím sú spojené so zníženým rizikom depresie. Zdá sa, že dôvodom je dlhšia expozícia estrogénov produkovaných telom. Tie, ktoré prechádzajú včasnou menopauzou, sú vystavené zvýšenému riziku depresie a mali by so svojím lekárom o tejto situácii hovoriť.

Príznaky depresie

Ak máte podozrenie, že by ste mohli byť v depresii, v prvom rade sa poraďte so svojím lekárom. Sledujte svoje príznaky a nezabudnite si ich zaznamenávať, denník môže byť pri návšteve špecialistu naozaj nápomocný. Že sa jedná o závažnú depresiu môže signalizovať akýkoľvek z nasledujúcich príznakov:

  • Pocit smútku, beznádeje alebo zúfalstva, ktorý trvá dlhšie ako dva týždne
  • Pocit veľkej únavy bez zjavnej príčiny
  • Pocit previnilosti či menejcennosti
  • Zvýšenie alebo zníženie chuti do jedla, neočakávaný úbytok či príbytok hmotnosti
  • Strata pôžitku z činností, ktoré ste si v minulosti užívali
  • Strata záujmu o sex
  • Pocit nepokoja
  • Problémy so sústredením
  • Problémy so zaspávaním či so budením
  • Prílišné premýšľanie o vlastnej osobe alebo o umieraní

Každý môže mať deň alebo dva, keď sa cíti smutne a pod psa. Zármutok po veľkej strate je normálny až po dobu jedného roka. Pokiaľ sa pre vás však tieto príznaky stanú bežnou normou, nehanbite sa a poraďte sa s lekárom, psychológom, poradcom alebo iným odborníkom o tom, či je váš psychický stav normálny.