Nenechajte menopauzou ovplyvniť vaše manželstvo

Kvôli výkyvom nálad a zvýšenému stresu môže byť menopauza mínovým poľom aj pre zdravé vzťahy a manželstvo. Podľa prieskumov je viac ako 60 % rozvodov iniciovaných práve ženami vo veku 40, 50 a 60 rokov – teda v období menopauzy alebo krátko po nej.

Emocionálny vplyv menopauzy sa prejavuje predovšetkým podráždenosťou, úzkosťou a v najhoršom prípade až depresiou. Svoju úlohu na vašej nálade hrajú ako samotné výkyvy nálady, tak aj návaly tepla a bolesti, ktoré môžu menopauzu sprevádzať a výrazne sa pritom podpisovať na vašej psychike. Pochopenie toho, čo sa s vami fyzicky aj duševne deje, je pritom prvým krôčikom k úspešnému zdolaniu menopauzy bez toho, aby ste museli porušovať akékoľvek väzby či páliť mosty.

Hormonálne zmeny vo vašom tele

Emočné výkyvy sú pripísané klesajúcej hladine estrogénu, ktoré ovplyvňujú neurotransmitery v mozgu – chemické látky, ktoré regulujú vašu náladu. Depresia síce s menopauzou býva často spájaná, neexistujú však dôkazy, že je ňou priamo spôsobená. Napriek tomu môžu byť ženy, ktoré v minulosti s depresiou bojovali, počas prechodu k recidíve náchylnejšie.

Hormonálne zmeny sa podpisujú aj na fyzických a sexuálnych zmenách. Mnoho menopauzálnych žien sa cíti neatraktívne, pretože zažívajú nepríjemné prejavy ako vaginálna suchosť či nedostatok libida. Na vine je opäť pokles hladiny estrogénu, ktorý má za následok zníženie prietoku krvi do pošvy, ktoré vedie ako k problémom s vlhkosťou a celkovým vzrušením, tak aj k vaginálnej atrofii, ktorá môže spôsobovať zníženie miery citlivosti na sexuálnu stimuláciu. Vedci uvádzajú, že nedostatok libida je spojený aj s klesajúcou hladinou testosterónu – mužského hormónu, ktorý vo svojom tele nosia aj ženy, aj keď na úrovniach trochu odlišných. U žien s nízkou hladinou testosterónu bola potom preukázaná výrazne vyššia pravdepodobnosť únavy, depresie a straty libida ako u žien s vyššou hladinou tohto hormónu.

Psychosociálne faktory

Strata túžby po sexe je jednou z najčastejších zmien, s ktorou sa páry pri ženskej menopauze stretávajú. Tá môže byť spôsobená ako spomínanými hormonálnymi zmenami, tak aj emocionálnymi prvkami, ktoré je dobré riešiť včas, než napáchajú škodu.

Ako chrániť svoje vzťahy počas menopauzy

Zatiaľ čo hormonálna substitučná terapia (HRT) vám môže rýchlo pomôcť od nepríjemných prejavov menopauzy, pre úspešné zvládnutie osobných vzťahov vo vašom živote je potrebné oveľa viac. Dôležité je trochu zmeniť uhol pohľadu a každodennú rutinu. Inšpirovať sa môžete našimi praktickými tipmi:

  • Pravidelne cvičte a jedzte zdravo. Mnohé štúdie preukázali, že práve vyvážená strava a pohyb sú nevyhnutné na udržanie zdravého tela a vyrovnanej mysle, ktorú budete počas klimaktéria potrebovať.
  • Nájdite svoj vnútorný pokoj. Vyskúšať môžete známe techniky ako je jóga, meditácia, hlboké dýchanie alebo dokonca aj čítanie. Vyvážite tak svoje emócie a udržíte vzťahy v rovine.
  • Vyhnite sa alkoholu. Majte na pamäti, že alkohol spôsobuje depresívne nálady a agresivitu, a tak pre vás zvlášť v období menopauzy nemusí byť prospešný. Nežiaduce účinky môžu mať paradoxne aj niektoré utišujúce prostriedky.
  • Buďte aktívne. Vrhnite sa s chuťou do vlastných projektov alebo charitatívnych činností, nad ktorými už dlho premýšľate. Veľmi prospešné sú aj skupinové športové alebo voľnočasové aktivity, pri ktorých budete komunikovať s ostatnými a prestanete sa zameriavať len na seba.
  • Zostaňte v spojení s rodinou a priateľmi. Najhoršia vec, ktorú môžete urobiť, je izolovať sa od sveta aj svojich najbližších. Aj keď sa na to možno necítite, hovorte s nimi o svojich problémoch a pocitoch. Pomôžu vám viac, než možno čakáte.
  • Začnite si písať denník. Zapisujte si svoje myšlienky, problémy aj nádeje, zmiernite tak svoj emocionálny stres a získate menej zaujatý pohľad na svoju súčasnú situáciu.
  • Hovorte s partnerom. Mnoho mužov vníma ženské obdobie menopauzy veľmi dramaticky. Často sa im ani nemôžeme čudovať, keď sa žena správa hystericky či nepredvídateľne a svojmu partnerovi ani nevysvetlí, čo práve prežíva. Porozumenie musí byť obojstranné.
  • Menopauzou život nekončí! A to je asi zo všetkého najdôležitejšie. Nezabúdajte, že život ide ďalej a všetky vaše problémy sa dajú riešiť, či už doma pri rodinnom stole, tak pod dohľadom odborného terapeuta.