Strava v menopauze – Smoothie ako zdroj vitamínov a minerálov

Menopauza trápi mnoho žien nielen kvôli koncu ich plodného obdobia, ale predovšetkým nepríjemnými prejavmi, ktoré klimaktérium štandardne sprevádza. Menopauzálne ženy majú navyše zvýšené riziko osteoporózy a srdcových ochorení. Práve kvôli prevencii svojho zdravia aj úľave od každodenných nepríjemností by ste sa počas klimaktéria mali viac zamerať na svoje stravovanie. Ideálne sú napríklad čerstvé smoothie, ktoré prinesú vášmu telu dostatok vitamínov aj minerálov.

Smoothie môžete okrem ovocia a zeleniny obohatiť ďalšími cennými zložkami. Veľmi prospešné je napríklad ľanové semienko, ktoré obsahuje rastlinné fytoestrogény, ktoré môžu mať u žien v prechode estrogénne účinky. Diéta bohatá na ľanové semienko môže znížiť symptómy spojené s menopauzou, vrátane nepríjemných návalov tepla alebo vaginálnej suchosti. Hoci logicky nemusí zapôsobiť u každej ženy, stojí za vyskúšanie. Ľanové semienka kupujte ideálne vcelku a do mixéra ich buď hádžte v tomto stave alebo čerstvo (a dôkladne) namleté.

Menopauzálne ženy majú tiež vyššiu potrebu vápnika ako mladšie ženy, a to asi 1200 miligramov oproti 1000 miligramom denne. Preto je dôležité, aby ste v klimaktériu jedli viac potravín bohatých na vápnik a dostali do svojho tela aj dostatok vitamínu D, ktorý vstrebávanie vápnika podporuje. Bohaté na vápnik sú napríklad zelené listy – najmä púpavové alebo kelové – ale aj plody ako sú figy, papája či pomaranče. Do svojho ranného smoothie môžete tiež primiešať zázračná chia semienka či priliať kvapku rastlinného mlieka obohateného o vápnik.

Vyskúšajte napríklad náš recept na zdravé zelené smoothie. Ingrediencie stačí len dohromady rozmixovať.

Kokosovo-pomarančové zelené smoothie s vápnikom

  • 200 g nesladeného kokosového mlieka (kartónový nápoj, nie z konzervy)
  • 1 stredný olúpaný banán
  • 2 olúpané pomaranče
  • 1 lyžica ľanových semienok (čerstvo namletých)
  • 2 šálky nasekaných kelových listov