Návyky zdravého životného štýlu počas menopauzy

Menopauze sa nevyhnete. Vo väčšine prípadov sa nemôžete vyhnúť ani príznakom, ktoré sú s prechodom spojené, dobrou správou však je, že existujú spôsoby, ako nepríjemnosti počas menopauzy minimalizovať alebo im úplne zabrániť. Hlavnú úlohu hrajú životné návyky, ktoré by ste mali smerovať k svojmu zdraviu prostredníctvom cvičenia, vyváženej stravy a zanechania fajčenia.

Prospešné cvičenie

Pravidelný pohyb poskytuje ženám prechádzajúcim menopauzou množstvo špecifických výhod. Pomáha im obmedziť menopauzálne priberanie na váhe, rovnako ako ich chráni pred ochorením srdca, cukrovkou a osteoporózou. Cvičenie môže znížiť výkyvy nálad a stres, a dokonca pomáha zmierniť aj nepríjemné návaly tepla.

Najdôležitejšie je vybrať si cvičenie, ktoré vás baví a ktoré zodpovedá vášmu fyzickému stavu. Pre ženy v období klimaktéria je najvhodnejší jogging, plávanie alebo joga – športy, ktoré nie sú extrémne náročné na kĺby a väčšinu žien bavia aj dlhodobo. Všeobecne je najlepšie cvičiť každý deň po dobu 30 minút. Pred začatím cvičebného programu sa však poraďte so svojím lekárom.

Cvičenia, ktoré posilňujú svaly panvového dna (nazývaná Kegelove cviky), sú veľmi užitočné pre ženy vo všetkých životných fázach. Tieto cvičenia posilňujú svaly, ktoré ovplyvňujú močový mechúr, črevá a maternicu, a ich pravidelné vykonávanie môže pomôcť zlepšiť močovú inkontinenciu.

Vyvážená strava

Zdravá strava nielenže významne znižuje riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení, ale taktiež obmedzuje prírastok hmotnosti mnohých žien počas menopauzy. Okrem zaplnenia jedálnička celozrnnými výrobkami, ovocím a zeleninou, nezabudnite zaradiť aj vápnik a vitamín D. Tieto živiny hrajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia kostí a prevencii osteoporózy počas postmenopauzy. Ak máte viac ako 50 rokov, mali by ste denne prijímať najmenej 1 200 mg vápnika a 800 IU vitamínu D podľa odporúčania Národnej nadácie pre osteoporózu.

Prestaňte fajčiť

Okrem zjavných zdravotných rizík predstavuje fajčenie aj množstvo problémov špecifických pre ženy v prechode. Zvyšuje pravdepodobnosť, že sa u vás rozvinie srdcové ochorenie a osteoporóza a zhoršia sa návaly tepla. Fajčenie môže tiež viesť ku komplikáciám, pokiaľ zvolíte pri riešení menopauzy hormonálnu terapiu.

Nikdy nie je neskoro zavádzať zdravé životné návyky do každodenného života. Tieto zmeny nielen zlepšia príznaky menopauzy, ale môžu tiež výrazne zlepšiť celkovú kvalitu života.