Zmiernite príznaky menopauzy cvičením jogy

Menopauza je úplne prirodzeným procesom v živote každej ženy. Nejedná sa o chorobu, ale o prechodnú fázu do novej éry, v ktorej sa vzdávame zúrivejších fyzických aktivít z predchádzajúcich rokov a dávame šancu uvoľnenejšiemu prístupu. Kolísanie hormónov a následné symptómy sprevádzajú každú fázu nášho biologického života, pričom sa zmeny prejavujú na všetkých úrovniach: fyzickej, emocionálnej i tej duchovnej.

Puberta, pôrod a menopauza – každá z týchto fáz nám pomôže pochopiť samého seba a zapracovať na svojom ja. Jóga je systém, ktorý nás núti, aby sme boli prítomné a stretli sa so všetkým, čo v našom živote nastane, s láskavosťou a zvedavosťou. V čase, keď môže byť vzťah s naším telom zmätený, nám práve jóga dáva možnosť viac sa hýbať a užívať si život.

Aké zmeny cíti naše telo?

Zmeny hormonálnych hladín a menštruačného cyklu začínajú asi 6 rokov pred menopauzou a nazývajú sa perimenopauza. Počas tejto doby sa môžu objaviť príznaky, vrátane nepravidelného menštruačného krvácania, návalov tepla, nočného potenia, výkyvov nálady, zníženého libida či nespavosti. Zníženie estrogénu je tiež spojené so stratou elasticity a suchosti kože, vrátane suchosti vaginálnej. Symptómy často pokračujú až rok alebo viac po poslednom menštruačnom období.

Po menopauze už vaječníky neprodukujú progesterón a hladina estrogénu dramaticky klesá. Po niekoľkých rokoch sa uvoľňovanie estrogénu z vaječníkov úplne zastaví. Stále máme zásoby estrogénu v tukových bunkách a najmä v „ženských oblastiach“, ako je panvové dno a stehná, čo je dôvod, prečo môže byť vstup do menopauzy s malou nadváhou zdravší ako podváha. Jóga nám môže pomôcť osláviť vlastný tvar tela.

Stres a menopauza

Zníženie chronického stresu, a teda aj hladiny stresového hormónu kortizolu, je kľúčovým faktorom menopauzy. Estrogén môže byť stále produkovaný tukovými bunkami premenou testosterónu z nadobličiek. V prípade dlhodobého stresu a únavy nadobličiek môže byť tento zdroj estrogénu ovplyvnený, ochrana ich zdravia tiež podporuje činnosť štítnej žľazy – znížená funkcia je bežná v období menopauzy a symptómy sú podobné. Jóga pomáha znižovať stres a úzkosť, čím môže pomôcť riešiť koreňové príčiny symptómov, ale aj dlhodobé zdravie prostredníctvom podpory hormónov.

Ochrana ženského srdca

Po menopauze sú ženy vystavené rovnako veľkému riziku srdcových ochorení ako muži. Estrogén tiež prispieva k zníženiu „zlého“ cholesterolu, cievnemu a srdcovému zdraviu, takže klesajúce hladiny predstavujú rizikový faktor. Mnohé z jogových pozícií – ako sú inverzie či dopredné náklony – pomáhajú srdcu dostať sa do pokoja a zároveň podporujú krvný obeh. Plné dýchanie (s patričným dôrazom na uvoľnenie) tiež spomaľuje srdcový tep, zvyšuje okysličovanie a podporuje cirkuláciu do kože a folikulov.

Jóga a menopauza

Jógové cvičenie pre obdobie menopauzy je navrhnuté tak, aby sa čo najviac zameralo na zvýšenie obehu v panvovej oblasti a povzbudenie povedomia o meniacich sa stavoch energie a teploty. Špeciálne zostavy môžu byť vykonávané ako celok alebo rozobrané do jednotlivých pozícií pre prípad, že potrebujete odstrániť konkrétne symptómy, alebo ako fyzickú meditáciu pre spojenie so zmenami tela.